4 Nisan 2019 Perşembe

Radikal Sistektomide yeni hasta grubu: Seksenlikler - A new patient group for Radical Cystectomy: Octogenarians

Bu sunu Prof. Dr. M. Öner Şanlı tarafından Advanced Surgeries in Challanging Cases EXTREME 2019 toplantısı için hazırlanmıştır.

Özet
Genel olarak yaşlılarda tanı alan mesane kanseri (MK) giderek daha fazla sıklıkla seksenliklerde görülmektedir. Bu hasta grubu sınırlı fizyolojik rezervleri ve var olan komorbiditeleri nedeniyle klinisyeni zorlayıcı bir gruptur. Çünkü kasa invaze mesane kanseri (KIMK)’nin altın standart tedavisi olan radikal sistektomi (RS)’yi, uygulamak zordur. Yapılan bazı retrospektif çalışmalar, seksenliklerde MK’nin RS sonrası daha kötü gittiğini ve komplikasyon oranlarının daha fazla olduğunu göstermektedir. Yine de; bu hasta grubu için tedaviye karar vermede hastanın kronolojik yaşından çok kapsamlı bir Geriatrik değerlendirme göz önüne alınmalıdır. RS için uygun olmayan hastalara trimodal tedavi gibi mesane koruyucu yaklaşımlar uygulanabilir. Bu sununun tam metni yakında Prof. Dr. Tarık Esen'in editörlüğünde yayımlanacak olacak Türkiye Klinikleri Üroloji - Kas Invazif Mesane Kanseri Özel Sayısı'nda bulunabilir.

Abstract

Bladder cancer (BC) generally diagnosed in elderly is more frequently encountered in octogenarians. This group of patients is challenging for the clinicians because of their limited physiological reserve and existing comorbidities. Because it is hard to perform radical cystectomy (RC); the gold standard treatment of muscle invasive BC. Some retrospective studies revealed an unfavorable course of BC after RC with increased complication rates. Nevertheless, for the treatment decision, comprehensive Geriatric assessment should be favored instead of sole chronological age. Bladder sparing approaches such as trimodal treatment might be used in patients who are unfit for RC.  



































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder